Vinteren presser på, og hvis du er en af dem, som får tungsind af en presserende vinter, kigger du måske med pessimistiske øjne på fremtiden. Vinterdepression rammer mange mennesker. Den kan komme snigende eller ramme dig pludseligt som en hammer. En vintermorgen kan du måske ikke kravle ud fra dynen.

 

Heldigvis er du meget mere herre over dit eget sind, end du måske er klar over. Vi kan enten lade os dumpe ned i mørket, eller sørge for, at vi aldrig falder den vej. Men start nu, for det er meget nemmere at undgå mørket, end at hive sig ud, når først du er helt dernede.

 

Kost

Kosten spiller en afgørende rolle i vores mentale helbred. Udtrykket ”du er, hvad du spiser”, kom ikke af ingenting. Spiser du dårligt, får du det dårligt. Det er simple råd, der kan være svære at leve efter.

 

Men helsekost kan være en god idé at undersøge, hvis du er eksponeret for vinterdepression.

 

Mange afholder sig fra at spise sundt, fordi de fejlagtigt tror, at sund mad smager som en bunke kompost. Lær hvordan du arbejder med gode og sunde råvarer i et køkken, så du ikke skamkoger din aftensmad til ugenkendelighed. Tilgå dine grøntsager med samme finesse, som du ville med en god bøf.

 

Motion

Motionen er mindst lige så vigtig på din rejse mod et gladere sind. Sundhedsstyrelsen anbefaler 60 minutters daglig motion for alle voksne, men i en presset hverdag, kan det ofte være svært at nå.

 

Prøv at prioritér aktiviteter, der øger pulsen. Hvis du ikke har tiden på din side, kan du prøve at inkorporere hverdagsmotion. Lad bilen stå i carporten, og gå eller cykle til arbejde. Så længe, du får brugt kroppen lidt hver dag, får du blodet til at løbe rundt.