Nogle få af os er så privilegerede at kunne bo inde i byen samtidig med, at vi har en store have til huset. Det er et privilegie, og vi må for alt i verden ikke blive privilegieblinde.

 

Når jeg ser folk med haver, der ikke udnytter potentialet, bliver jeg ramt af samme melankoli, som når mennesker ikke udnytter deres potentiale.

 

Det er bare trist at se på.

 

For selvom man bor inde i byen, kan man skabe sig et lille stykke landidyl, der hvor man bor. Det kræver bare en lille smule indretning.

 

Støjgener

Det idylliske billede bliver hurtigt brudt, når man hører støjen fra trafik i form af biler og fly. Det kan ødelægge enhver brummer, når den stille ro bliver kløvet af en smart fyr i sin nye muskelbil. Men tro mig, når jeg siger, at der findes løsninger derude.

 

Med et støjhegn kan man nemlig lukke det meste af støjen ude, og forpuppe sig omme i sin have. Et støjhegn er lavet af pilegrene og stikker derfor ikke for meget ud i havens natur. Derimod giver den en fantastisk mulighed for din efeu til at kravle opad, hvis du vil lave en levende væg i haven.

 

Biodiversitet

Du kan også i din have skabe dig et lille paradis af biodiversitet. En bukket af mange forskellige planter og blomster, der snor sig sammen i en bunke af alle tænkelige farver.

 

Det er også altid lækkert at indrette sin have som sit eget madkammer med frugtbærende træer, der kan give dig både æbler og blommer.

 

Vil du gøre dine planter ekstra tilfredse, skal du kraftigt overveje at installere et bistade i bunden af din have. Det kræver godt nok noget arbejde at holde bier. Til gengæld vil du takke dig selv, når du spiser honningen.